De Boerderij

De Boerderij

Net als in de eeuwen daarvoor wordt er ook nu op De Beug geboerd. Vanaf 2023 is er weer volop boerenbedrijvigheid op het land rond de hoeve, gericht op beheer van het landschap en productie voor de catering van de gasten op De Beug, ons cateringbedrijf Wilde Wortels en ons restaurant met winkel in Utrecht, Lokaal Wittevrouwen.

De Moestuin

In de komende jaren leggen we een moestuin aan van in totaal 1,5 hectare. Dat is ongeveer twee voetbalvelden. Christien is verantwoordelijk voor de moestuin. Stapsgewijs wordt het grasland omgevormd tot grond waarop het goed telen is. We werken daarbij zo min mogelijk met machines en maken gebruik van natuurlijke technieken om de grond geschikt te maken. De eerste stap daarin zijn onze varkens van Buitengewoon Varkens (zie onder), die een speciale taak hebben om het gras met wortel en al op te eten, de grond om te woelen én te bemesten. Daarna worden de eerste plantjes gepoot. Of wordt er gezaaid. Met oude technieken als bijvoorbeeld permacultuur wordt de grond zachter gemaakt, zodat we in een aantal stappen in staat zijn om de meest kwetsbare ingrediënten te telen.

De Boomgaard

Op de oudste kaarten die er zijn waarop De Beug staat ingetekend, zie je al dat er een boomgaard is. Voor de boerderij hebben we de oude boomgaard, met verschillende soorten pruimen-, appel- en perenbomen. Aan de wegzijde staan enorme walnotenbomen die jaarlijks wel 200 kg noten geven (lekker op de worteltaart!). Naast bekende rassen staan hier ook oude rassen, die inmiddels onbekend zijn. Zo hebben we peren van het ras ‘Dirkje’; hele kleine peertjes die we stoven en op sap zetten. Sinds eind 2022 breiden we de boomgaard uit tot zo’n 2 hectare. Moerbeibessen, hazelnoten, notarisappel, red-love appel, kersen… zo’n divers mogelijk aanbod hebben we staan. Totaal gaat het om zo’n 200 bomen.

De Kruidentuin

De kruidentuin staat natuurlijk in de buurt van onze keuken. Regelmatig zie je een kok vanuit de keuken even op een holletje de kruidentuin in rennen.

Vee

Geen boerderij zonder vee. Het vee helpt ons om het landgoed te beheren, en het is ook gewoon gezellig.

Varkens

Vier varkens van Buitengewone Varkens begrazen ons weiland, eten het kaal, bemesten het en vormen zo het land om tot moestuin. Ondertussen groeien ze langzaam maar zeker uit tot stevige bonken van 100+ kilo. Na de slacht hebben we heerlijk vlees. Je proeft hoeveel heerlijker worsten en hammen kunnen zijn als ze zo nuttig en met aandacht tot wasdom komen.

Kippen

In het land staat op een wisselende plek een mobiele kippenren met zestig kippen en een haan. De kippen pikken onkruid en beestjes uit het gras en leggen ondertussen iedere dag veel eieren… en die gebruiken we weer in de keuken.

Schapen

Op het landgoed hebben we veel grasland. Onze schapen helpen om dat kort en gezond te houden. En… schapen geven veel gezelligheid. Wat is er beter dan een mooie “behhh” die van buitenkomt als je aan het vergaderen bent?

Koeien

Overbuurman Jeroen heeft zes van zijn kalveren bij ons in het weiland staan. Prachtige Hollandse koeien, die het hele voorjaar, zomer en een deel van het najaar dag en nacht buiten in de wei staan. Door het grazen zorgen de koeien dat het grasland kort en gezond blijft. En de koeienvlaaien voeden de bodem en waarborgen biodiversiteit.

Ganzen

We hadden al twee ganzen die een beetje tussen het andere vee doorkuieren… tot we een oproep kregen van een buurtbewoner uit Odijk die twee verstoten jonge gansjes thuis had opgevangen en onderdak voor de vogels zocht. Moeiteloos werden ze geadopteerd door onze vaste bewoners. Helaas heeft één het niet gehaald, we denken dat de gans is gebeten door een snoek. Ons vaste koppeltje bestaat nu dus uit drie ganzen.